9 tips för en grönare verksamhet

15/02, 2019

Aldrig tidigare har frågan varit så het som nu. Hur kan vi vända trenden och värna mer om vår miljö? Här kommer 9 tips på hur ni kan arbeta mer hållbart och ställa om er verksamhet.

1. Stanna på kontoret

Fundera över organisationens resvanor och försök minimera resandet. Kan ni hålla mötet online? Kan resandet mellan kontoren minska om ni inför tätare telefonavstämningar? Se till så att resandet inte blivit en lyxig ovana.

2. Res miljömedvetet

Ibland måste man trots allt flytta på sig och ja, det stämmer att flyg går snabbast. Dessutom kan bil vara väldigt bekvämt. Men genom att välja tåg gör du inte bara en god gärning för miljön utan får också massa arbetstid utan störande moment. Vid kortare sträckor kan kollektivtrafiken funka lika bra som bilen, och på Zetup drivs dessutom alla poolbilar på miljömärkt el.

3. Tjänstecykel – Nya grejen

Som komplement till den populära förmånen med tjänstebil har en ny möjlighet seglat upp – tjänstecykeln! Uppmuntra anställda till ett hållbart resande och mer aktiv livsstil med en förmånscykel, och kanske kan tjänstecykeln ersätta företagets bilpool?

4. Digitalisera

Det har sagts förut: Digitalisera mera! Se över era interna processer och försök i största mån pappersminimera. Skicka ut digitala lönespecifikationer, leverantörsfakturor och presentera mötesunderlag digitalt.

5. Minimera energianvändningen

Sätt ett hållbarhetskrav på er energianvändning och se till att den el ni köper kommer från vind- eller vattenkraft. I Zetups datorhall har vi dessutom bytt till ett kylsystem som utnyttjar utomhusluften under de kalla delarna utav året, för att minska elförbrukningen ytterligare.

6. Köp mindre

Konsumtion är en utav vår tids absolut största miljöbovar. Tänk både en och två gånger innan du beställer en ny telefon, dator eller musmatta. Kanske har ni redan en dator på kontoret som inte används? Om du absolut måste beställa nya varor – se till att sambeställa för att minimera transporter.

7. Återvinn, återvinn, återvinn.

Ställ ut en återvinningsstation i personalmatsalen och återvinn uttjänta produkter på rätt sätt.

8. Föregå med gott exempel

Uppmuntra medarbetarna till miljömedvetna vanor och rutiner. Föregå med ett gott exempel och uppmana till hållbart resande, och tjänstebilar som helt eller delvis drivs med el.

9. Premiera innovativa idéer

Dra nytta av er viktigaste resurs: Medarbetarna. Kanske har ni ett riktigt hållbarhetsproffs internt? Premiera hållbara idéer och utlys en intern tävling för att få in fler förslag på hur ni kan göra er verksamhet mer hållbar.

Hållbara hälsningar
Zetup-Teamet